28 Ekim 2015 Çarşamba

Isparta Ak Parti Millet Vekili Sayın Süreyya Sadi BİLGİÇ Odamızı Ziyaret etti.

28.08.2015 Tarihinde Isparta Ak Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ve ekibi Oda Başkanımız Ramazan ŞİŞMAN'ı Oda Başkan Vekili Hasan MERCAN, Genel Sekreter Ceyhun GÖKGÖZ, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Ömer AKBAŞ, Mehmeht ÇAPAR, Mevlüt AKGÖZ, Ayhan TOPBAŞ, Murat KOCAMEŞE, Denetim Kurulu Üyelerimiz Saçit ÇEVİK, Mehmet KILINÇ, Mustafa FİLİZ'in katılımı ile makamında ziyaret etmişlerdir.

Oda Başkanımız Ramazan ŞİŞMAN Isparta Millet Vekili Süreyya Sadi BİLGİÇ'e sorunlarımız olan;

DERNEK ve LOKALLER;

Bugün ülkemizde 100 binin üzerinde dernek faaliyet göstermekte ve günden güne sayısı da hızla artmaktadır. Bunlardan 10 binlercesi çeşitli unvanlar adı altında lokalcilik yapmakta, lokal anlamı dışına çıkarak, amacına uygun olmayan faaliyet göstermektedirler. Yapılan bu faaliyet neticesinde kahveci esnafımız mağdur olmakta haksız rekabet edilmesi nedeniyle ekonomik olarak zarara uğramaktadır. Kahveci esnafı alın teri ve emeğ4i ile hizmet verip ülkesine katma değer üreten tüm kanun ve yönetmeliklere azami şekilde uyarak faaliyet göstermesine rağmen maalesef bu dernek ve lokallerinin çoğu mevzuata uygun olarak faaliyette bulunmamaktadırlar.

            Kahvehanelerimiz geçe 24:00’e kadar faaliyet gösterip tüm kolluk kuvvetlerince istenildiği zaman denetlenebilmesine rağmen dernek ve lokaller yasal boşluklardan yararlanarak sabahlara kadar açık kalmakta, oyun oynatılmakta ve denetimi ise bazı prosedürler gereği zor bir şekilde yapılmaktadır.
           
            Özellikle lokal uzantısı olmayan dermeklerde oyun aletlerinin kaldırılması, dernek ve lokallerde kapanış saatinin gece 24:00 olması, vergi kaydı olamadan çalışan yerlerin vergiye kaydolması, denetimlerin kahvehanelerde olduğu gibi istenildiği zaman yapılmasıdır.

PLAY STATİON SALONLARI;

İlimizde İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alarak faaliyet gösteren umuma açık Play Station salonlarında 22.09.2008 tarih ve 2008/1 sayılı Valiliğimizin almış olduğu karar ile İşyerlerinde uyulması gereken yükümlülükler başlıklı karar aynen “Madde 4 – Okul saatlerinde 18 yaşından küçükleri kafe, kafeterya, internet kafe, play station ve elektronik oyun yerleri gibi açılması izne bağlı yerlere alınmayacaktır. Okul saatleri ise 08:00-12:00 ve 13:00-15:00 olarak belirlenmiştir. Kafe, kafeterya gibi açılması izne bağlı yerlere 15 yaşından küçükler yanlarında veli veya vasileri olmadan saat 20:00’den sonra alınmazlar. İnternet kafeler hakkında uygulamada bütünlüğün sağlanması amacı ile “İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik’te belirtilen hususlara uyulacaktır.” denmektedir.

Yine Valiliğimiz tarafından 02.12.2008 tarih ve 2008/2 sayılı karar ile İşyerlerinde uyulması gereken yükümlülükler başlıklı karar aynen “Madde 4 – 18 yaşından küçükler play station ve elektronik oyun yerleri gibi açılması izne bağlı yerlere alınamazlar, çalıştırılamazlar.” olarak değiştirilmiştir.
Anılan tarihten itibaren bu güne kadar Valiliğimiz tarafından alınan kararlara üyelerimiz tarafından uyulmaktadır. Çevre illerde uygulanan kararlar incelenmiş olup, Isparta Valiliğinin almış olduğu kararlardan daha olumlu kararlardır.  
İlimizde faaliyet gösteren İnternet Kafe ve Play Station salonlarımızın kullanımının daha güvenli olduğu, kullanılan güncel filtre programları ile yasak sitelere girişlerin ve yasa dışı olaylara karışmalarını engellemektedir. Evlerde kullanılan internetlerde ebeveynler tarafından filtre programları kullanılmadığı için bilinçsiz kullanımın önüne geçilememektedir. Dolayısıyla İnternet Kafelerde çocuklarımız ve gençlerimiz daha güvenli ve bilinçli olarak internetten faydalanmaktadırlar.
Bu sebeple play station salonlarındaki yaş sınırlamaların yönetmelikle belirmesi esnaflarımızın işlerinin bir nebze olsa hareketlenmesini sağlayacaktır.

EĞLENCE VERGİSİ;

5255 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 20. Maddesi gereği Belediyeler tarafından belirlenen eğlence vergileri yüksek olduğundan dolayı esnaflarımıza ayrı bir yük getirmektedir. Eğlence vergilerinin daha makul olarak belirlenmesi, hatta kaldırılması esnafımızın yararına olacaktır.

Isparta Ak Parti Millet Vekili Süreyya Sadi BİLGİÇ'te;

- Dernek ve Lokallerin denetimlerinin normal kahveci esnaf ile aynı şekilde denetlenmesi ve yasadaki boşlukların yeniden değerlendirimesi için gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.

- Play Station Salonlarında gerekli yasal düzenlemelerininde yapılması için gerekli çalışmaların yapılacağını bildirdi.

- Eğlence Vergisi ise gerçekten esnaflarımızı zor duruma sokmaktadır. Bununda yasal düzenlemeler ile makul seviyelere çekilmesinin takipçisi olacağını belirtti.

1 Kasım 2015 Genel seçimlerinden sonra gerekli çalışmaların yapılarak esnaflarımızın menfaatleri doğrultusunda gereken ne varsa takipçisi olacağını söyledi.